GIS UZMANLARI BULUŞMA YERİNE HOŞGELDİNİZ.

GIS UZMANLARI BULUŞMA YERİNE HOŞ GELDİNİZ.
Bu blog ile; 1995 yılından bu yana yaptığım çalışmalardan elde ettiğim know-how'u tüm gis kurucuları ve yöneticileri ile paylaşmak ve ülkemizde oluşan kavram karmaşalarına tecrübelerime dayanarak açıklık getirmek ve ortadan kaldırmak istiyorum. GIS ya da kent bilgi sistemi kurmanın ve sonuçta bir kenti akıllandırmanın sanıldığı kadar basit olmadığını, yapılan hatalar ve doğruları ile birlikte ortaya koymaya çalışıyorum. Hepinizi bu çabaya katkı sağlamaya davet ediyorum.
Sonuçta kenti kablolu ya da kablosuz bir network ile kapsamanın akıllı kent için yeterli olmadığını, elektrik, gaz, su, kanalizasyon v.b altyapılar ile trafik, ulaşım, sağlık, enerji, istihdam yönetimi, afet kurtarma ve erken uyarı sistemleri, eğitim, güvenlik v.b. unsurların da akıllandırılması ve entegre çalışmaları gerekir. Makro düzeyde geleceğe yönelik tehditler, ihtiyaçlar ve bunlara karşı alınacak tedbirlerin planlanması da unutulmamalı tabi...

İSTATİSTİKLER


ULUSAL İSTATİSTİKLER:

Bilgi Toplumu İstatistikleri
Adı
Dönemi
Bilgi Toplumu İstatistikleri
Bilgi Toplumu İstatistikleri


Ulusal İstatistikler (Türkiye İstatistik Kurumu)
Adı
Dönemi
Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2010
Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi
Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi

Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi

Belediye Web Hizmetleri Araştırması
2005
Belediye Kent Bilgi Sistemi Araştırması

Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi


ULUSLARARASI İSTATİSTİKLER:











Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifDünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2009-2010 (26.03.2010)
Dünya Ekonomik Forumu'nun INSEAD ile birlikte hazırladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2009-2010, 133 ülkenin bilgi teknolojileri alanındaki rekabet edebilirliğini ortaya koyan bir rapor niteliğindedir. Ağ hazırlık indeksine göre İsveç'in ilk sırada olduğu sıralamada ülkemiz bir önceki sıralamaya göre sekiz sıra gerileyerek 69. sırada yer almıştır. Raporun bulunduğu ana sayfaya ulaşmak için buraya tıklayınız.

Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifDünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı The Global Information Technology Report 2008-2009 raporu yayımlanmıştır. (31.03.2009)

Dünya Ekonomik Forumu'nun INSEAD ile birlikte hazırladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2008-2009, 134 ülkenin bilgi teknolojileri alanındaki rekabet edebilirliğini ortaya koyan bir rapor niteliğindedir. Ağ hazırlık indeksine göre Danimarka'nın ilk sırada olduğu sıralamada ülkemiz bir önceki sıralamaya göre altı sıra gerileyerek 61. sırada yer almıştır.
Raporun bulunduğu ana sayfaya ulaşmak için buraya tıklayınız.


Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifDünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı The Global Information Technology Report 2007-2008 raporu yayımlanmıştır (21.05.2008)

Dünya Ekonomik Forumu'nun INSEAD ile birlikte hazırladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2007-2008, 127 ülkenin bilgi teknolojileri alanındaki rekabet edebilirliğini ortaya koyan bir rapor niteliğindedir. Ağ hazırlık indeksine göre Danimarka'nın ilk sırada olduğu sıralamada ülkemiz bir önceki sıralamaya göre üç sıra gerileyerek 55. sırada yer almıştır.
Raporun bulunduğu ana sayfaya ulaşmak için buraya tıklayınız.


Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/images/less.gif
Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifEconomist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan e-Readiness Rankings (21.05.2008)


Her yıl yayımlanan EIU e-Readiness Rankings raporu, ülkelerin iletişim, ticaret ve yönetim alanlarında dijital kanalları kullanabilme yeteneklerini ölçmektedir. 70 ülkenin değerlendirildiği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk sırada olduğu bu yılki sıralamada ülkemiz 2007 yılına göre bir sıra gerileyerek 43. sırada yer almıştır.
2008 yılına ilişkin rapora buradan ulaşabilirsiniz.


Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifAB tarafından yayımlanan e-Devlet Karşılaştırmalı Değerlendirme Araştırması 2007 (23.10.2007)

AB tarafından Cap Gemini firmasına hazırlatılan 20 temel kamu hizmetinin elektronik ortamda sunum düzeyinin karşılaştırmalı olarak ölçüldüğü çalışma yayımlanmıştır. Rapora göre 20 temel kamu hizmetinin tamamen elektronik ortamda sunumunda, AB 27+ (AB27 ve Türkiye, İzlanda, İsviçre ve Norveç) ortalaması yüzde 58 iken, Türkiye için bu oran yüzde 55'dir. Bu hizmetlerin elektronik ortamda sunumunda ulaşılan olgunluk seviyesi, AB 27+ için yüzde 75 iken, Türkiye'de yüzde 68 olarak gerçekleşmiştir. İş dünyasına sunulan hizmetlerin olgunluk seviyesi açısından ise Türkiye yüzde 86 ile AB 27+ ortalamasının (yüzde 84) üzerindedir. Karşılaştırmalı rapora ulaşmak için tıklayınız.


Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/images/less.gif
Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifBrown Üniversitesi'nin Küresel e-Devlet 2007 Raporu (02.10.2007)

ABD'deki Brown Üniversitesi'nin 198 ülkenin kamu kurumları internet hizmetlerini araştırdığı raporda geçen yıl 27. sırada yer alan Türkiye bu yıl 19 basamak atlayıp 8.'liği Avustralya'yla paylaştı. Rapora ulaşmak için buraya tıklayınız.

Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifThe Economist tarafından hazırlanan 2007 e-Readiness Rankings raporu (02.05.2007)

The Economist dergisi tarafından hazırlanan 2007 e-Readiness Ranking raporuna göre e-hazırlık sıralamasında Türkiye 45 inci sıradan 42 inci sıraya ilerlemiştir. Rapora ulaşmak için buraya tıklayınız.

Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifDünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2006-2007 (02.05.2007)

Dünya Ekonomik Forum'nun yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporuna göre Türkiye "Ağ Hazırlık" sıralamasında 48 inci sıradan 52 inci sıraya gerilemiştir. Raporun ana sayfasına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Açıklama: http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Files/p3.gifOECD Ülkelerinde Genişbant İstatistikleri - 2006 Yıl Sonu (24.04.2007)

2006 yılında, OECD ülkelerindeki genişbant abone sayısı yüzde 26 oranında artarak 157 milyondan 197 milyona ulaştı. Bu rakamla OECD genelinde genişbant abone penetrasyonu ise yüzde 16.9'a çıkmış oldu. Türkiye'de ise 2006 sonunda yaklaşık 2.8 milyon genişbant abonesi bulunuyor. OECD Ülkelerindeki Genişbant İstatistiklerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.