Kent bilgi sistemi Türkiye de tam olarak bilinmeyen, hatta resmi ve kabul görmüş bir tanımı bile henüz yapılamamış bir olgudur. Tabiri caiz ise konuyla ilgili her bireyin kent bilgi sistemi anlayışında farklılıklar gözlenmektedir. Bu konuda en cahilinden tutunda akademik kariyer basamaklarının en üst sıralarındaki uzmanlara kadar her kesimden ve her meslekten insanın KBS hakkında söyleyebileceği birkaç söz bulunmakla beraber her birinin farklı farklı şeyleri anlattıkları ve birbirleri ile tutarlılık gösterenlerin sayılarının parmakla gösterecek kadar az olduğu bir gerçektir. Bilgisayarın ve internetin bile yeni yeni kabul görmeye başladığı ülkemizde KBS’ in tam olarak anlaşılamamış olması aslında çokta yadırganacak bir durum olmamalıdır.
Ülkemizde ilk kez 3.7.2005’te yürürlüğe giren Büyükşehir belediyelerinin kuruluş ve yetkilerini düzenleyen 5393 Sayılı kanunun 14. Maddesinde büyük şehir belediyeleri coğrafi ve kent bilgi sistemleri kurar veya kurdurur. Şeklinde bir ifadeye yer verilerek bu konuda ilk yasal düzenleme yapılmıştır. Ancak hala kesin bir tanımı yapılarak KBS’ nin kapsamı belirlenmiş değildir.
Süregelen bu sistem ve sistem tanımı karmaşasının asıl nedenlerini anlamak için ise ülkemizin ekonomik, sosyokültürel ve siyasi yapılarının iyi irdelenmesi gereklidir. Eğitim durumunun her şeyden önce irdelenmesi gerektiğine inandığımdan burada ayrıca telaffuz etmeyi uygun buldum. Tabi ki bütün bu olguların herkes tarafından doğru bir şekilde irdelenip yorumlanmasını beklemekte doğru olmaz. Bunun içinde öncelikle eğitim sistemimizin gözden geçirilerek yenilenmesi gereklidir. Görüldüğü gibi her konuda söz dönüp dolaşıp eğitime dayanmaktadır.
İşte bu blogda; Türkiye de kent bilgi sistemi denildiğinde ne anlaşıldığından yola çıkarak gerçekte ne anlaşılması gerektiğini ortaya koymak amacına hizmet edecektir. Literatürde henüz resmi bir tanımının dahi yapılmadığı kent bilgi sisteminin (KBS) gerçekte tüm bilgi sistemlerinin ve hesap otomasyonu, personel yönetimi otomasyonu, evrak veya stok yönetimi otomasyonu gibi adlarla piyasaya sürülen otomasyon yazılımlarının anası olduğunu ve tüm bunları zaten bünyesinde barındırdığını izah etmeye çalışılacaktır.
Bu amaçla İstanbul Kartal İlçesindeki kent bilgi sistemi araştırmaları örnek alınacak ve irdelenerek kent bilgi sisteminin gerçek tanımını ve içerdiği faktörleri elde etmeye çalışacağım.
08/08/2007
Azmi GÜN
Harita Teknikeri
(Akıllı kent ve e-yönetişim uzmanı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder