GIS UZMANLARI BULUŞMA YERİNE HOŞGELDİNİZ.

GIS UZMANLARI BULUŞMA YERİNE HOŞ GELDİNİZ.
Bu blog ile; 1995 yılından bu yana yaptığım çalışmalardan elde ettiğim know-how'u tüm gis kurucuları ve yöneticileri ile paylaşmak ve ülkemizde oluşan kavram karmaşalarına tecrübelerime dayanarak açıklık getirmek ve ortadan kaldırmak istiyorum. GIS ya da kent bilgi sistemi kurmanın ve sonuçta bir kenti akıllandırmanın sanıldığı kadar basit olmadığını, yapılan hatalar ve doğruları ile birlikte ortaya koymaya çalışıyorum. Hepinizi bu çabaya katkı sağlamaya davet ediyorum.
Sonuçta kenti kablolu ya da kablosuz bir network ile kapsamanın akıllı kent için yeterli olmadığını, elektrik, gaz, su, kanalizasyon v.b altyapılar ile trafik, ulaşım, sağlık, enerji, istihdam yönetimi, afet kurtarma ve erken uyarı sistemleri, eğitim, güvenlik v.b. unsurların da akıllandırılması ve entegre çalışmaları gerekir. Makro düzeyde geleceğe yönelik tehditler, ihtiyaçlar ve bunlara karşı alınacak tedbirlerin planlanması da unutulmamalı tabi...

HAKKIMDA

          1995 yılında Selçuk Ün. Güneysınır M.Y.O'dan Harita Teknikeri unvanıyla mezun oldum. Üç ay sonra Pendik belediyesinde işe başladım. Belediyeye kurumsal manada ve bir sistem kurmak amacıyla, emlak vergi sisteminden sonra ilk toplu bilgisayar alımını gerçekleştirdim. Netcad yazılımının temini ve kullanılması yönünde çalışmalar yaptım. Coğrafi bilgi sistemi ve getirileri ile ilgili raporlar hazırladım ve yönetimi bilgilendirdim. Henüz bilgisayarı dahi yeni tanıyan kurumda coğrafi bilgi sistemini anlatabilmek oldukça zordu. Yönetim raporlarımı ve anlattıklarımı oldukça ilgiyle izliyordu. Ancak belediyenin bu sistemi tam anlamıyla kurma iradesini ortaya koyabilmesi için daha zaman vardı. Bu çalışmalarım sürerken 2001 yılının 11. ayında Kartal belediyesine transfer oldum.
Ayrıca 2003 yılında işletme fakültesini de bitirdim.
          Kartal belediyesinde işe neredeyse baştan başladım. Neredeyse diyorum, çünkü burada bilgisayarlaşma zamanın da altı yıl kadar ilerlemiş olması nedeniyle bilgisayara yabancılık yoktu. -En azından bazı birimlerde yoktu- Harita müdürlüğünde çalışmalarıma başladım. Öncelikle Netcad yazılımının temini gerekiyordu. Demolarla işe başladık ve ardından lisanslamaya geçtik. Teknik birimler yavaş yavaş bilgisayar ve cad tabanlı çizimlere alışmaya başladı. 2003 yılında yeni çıkan 4734 sayılı kamu ihale yasasına göre ilk ihale olma özelliğini de taşıyan bir ihaleyle Netcad webgis sunucusu kuruldu. Ancak kurumun dışarıya web yayını yapacak altyapısı olmaması nedeniyle sadece intranette yayın yapabiliyordum. Tüm altlıklarımızı (Planlar, Kadastral paftalar, Halihazırlar...) sayısallaştırdık.
         2004 yerel seçimlerinden sonra Bilgi işlem müdürlüğü kuruldu ve ben de buraya şef olarak atandım. GIS'de benimle birlikte bilgi işlem müdürlüğüne taşındı. Burada çalışmalarımız hız kazandı. Altyapıdaki eksikleri tamamlamaya koyulduk. Networkü rehabilite ettik. Ardından 2006 yılı başında 50 mb. metro ethernet hattı tesis ettirerek internetten yayına başladık. Artık tam olarak bir CBS'miz var diyebiliyorduk. 
          İlk uygulamalarımız kent rehberi ve e-imar durumu oldu. Netcad firması bu uygulamaları çalıştığı tüm belediyelere yaydı. Bu uygulamalar halk tarafından büyük beğeni gördü. Google analytics verilerine göre sayfalarınız izlenme rekorları kırıyordu. Sözlü olarak ta vatandaşların övgüsünü alıyorduk. Bize dua ettiklerini söyleyenler de vardı.
          Zaman içinde belediyenin teknoloji altyapısı Türkiye'de örnek alınacak seviyeye geldi. Akademisyenler ile aramızda tanımlar ile ilgili çelişkiler oluşmaya başladı. Kent ve coğrafi bilgi sistemleri hakkında yaptığımız tanımlamalar birbirleri ile zıtlık oluşturuyordu. Yaptığımız çalışmalar ülke genelinde takip ediliyordu. Teknoloji firmaları sırf referansımızı alabilmek için bizimle çalışmak istiyorlardı. Ülkenin bir çok yerinden belediyeler bize fikirlerimizi soruyorlar tecrübelerimizden faydalanmak istiyorlardı. (Nevşehir, sinop, eskişehir, gazi antep, van, bilecik, kocaeli....)
          Tüm bu çalışmalar sırasında işlerimizi başarı ile yapabilmek için mevzuata da hakim olma ihtiyacı duydum. Tüm birimlerin mevzuatı hakkında genel bilgiye sahip oldum. Belediyenin satınalma mdürlüğü bizim ihalelerimizin altından kalkamadığı için kendi ihalelerimizi kendimiz yapmaya başladık ve bu vesileyle satınalma konusunda da hatrı sayılır bir tecrübeye sahip olduğumu söyleyebilirim.
          Bu arada geçen zaman içerisinde kent bilgi sistemi kavramının içinin boşaltıldığına şahit olduk. Piyasada çantacılar türemiş adeta kiloyla kent bilgi sistemi satıyorlardı. Kpımızı çalıp, kafayı içeri uzatıp,
         -"abi, ben kent bilgi sistemi satıyorum. Lazım mı?" diyenlere çokça rastlamaya başladık. Bu nedenle de çalışmalarımızın diğerleri ile karışmaması ve farklılığımızı ortaya koyabilmek için yeni bir tanım oluşturduk. Bireysel Belediyecilik Sistemi. Bu sistemde neler olması gerektiğini şematize ettik. Şemayı bu blogda bulabilirsiniz. 2008 bt haber platformunda yapılan tanıtım birifinginde tek slayt olarak bu şemayı koyduk ve konuşmadan ziyade ekranın resmini çekmek isteyenlerin oluşturduğu yoğunluk dikkatlerden kaçmadı. Bir çok firma bu projeyi elde etmek için çaba gösterdi.
          2003 ve 2010 arasında bir çok ilke imza attık. Bunların çoğu kendi projelerimdir. İlk sayısallaştırma, İlk veri akıllandırma, ilk e-imar durumu, ilk kiosk imar durumu, ilk cep imar durumu gibi sayıları artırılabilecek uygulamalarım oldu. Bazı uygulamalarımızdan örnekler alınıp yurt dışına bile götürüldü.
          Çalışmalarımın bu şekilde takdir görmesi mutluluk vericiydi. Ama her şeyin bir sonu vardır. 2009 yerel seçimlerinden bir yıl sonra görevden alındım ve Plan projeler müdürlüğünde haritacılık yapmak üzere görevlendirildim. Artık klasik haritacılık yapıyorum. GIS ve KBS ve e-belediye (e-devlet) ve artık akıllı kentler ve e-yönetişim alanındaki bireysel çalışmalarım devam ediyor tabi ki.






Azmi GÜN
 (Akıllı kent ve e-yönetişim uzmanı)