GIS UZMANLARI BULUŞMA YERİNE HOŞGELDİNİZ.

GIS UZMANLARI BULUŞMA YERİNE HOŞ GELDİNİZ.
Bu blog ile; 1995 yılından bu yana yaptığım çalışmalardan elde ettiğim know-how'u tüm gis kurucuları ve yöneticileri ile paylaşmak ve ülkemizde oluşan kavram karmaşalarına tecrübelerime dayanarak açıklık getirmek ve ortadan kaldırmak istiyorum. GIS ya da kent bilgi sistemi kurmanın ve sonuçta bir kenti akıllandırmanın sanıldığı kadar basit olmadığını, yapılan hatalar ve doğruları ile birlikte ortaya koymaya çalışıyorum. Hepinizi bu çabaya katkı sağlamaya davet ediyorum.
Sonuçta kenti kablolu ya da kablosuz bir network ile kapsamanın akıllı kent için yeterli olmadığını, elektrik, gaz, su, kanalizasyon v.b altyapılar ile trafik, ulaşım, sağlık, enerji, istihdam yönetimi, afet kurtarma ve erken uyarı sistemleri, eğitim, güvenlik v.b. unsurların da akıllandırılması ve entegre çalışmaları gerekir. Makro düzeyde geleceğe yönelik tehditler, ihtiyaçlar ve bunlara karşı alınacak tedbirlerin planlanması da unutulmamalı tabi...

10 Ağustos 2010 Salı

MOBİSAD’dan “İkinci El Cihaz Ticareti ve Elektronik Atık Yönetimi Projesi”


Yusuf Çağlayan yusufc@interpromedya.com.tr (BT haber sayı 783)
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) İkinci El Cihaz Ticareti ve Elektronik Atık Yönetimi projesini duyurdu. Projenin ikinci el olarak alınan satılan cep telefonlarının KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e çekilerek bu alışverişin önemli ölçüde kayıtlı yapılan ticaret haline getirilmesi öngörülüyor.
MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, Türkiye’de 1994-2009 yılları arasında sinyal alıp veren 130 milyon adetten fazla mobil cihazın satıldığını ve 72 milyon adet cihazın da atıl durumda olduğunu söyledi.
Dursun sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Elektronik Atık Fonu oluşturularak atıl cihazlar bir merkezde toplanabilecek. Cihazlar yetkili kuruluş tarafından elden geçirildikten sonra yurtiçi ya da yurtdışı satılabilecek ve bu sayede devlet vergi geliri elde edebilecek. Aynı zamanda ikinci el cep telefonlarını satan vatandaşlarda bundan para kazanabilecek.”
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Metin Taş da ekonomik sistemin, alışveriş fişi almayı gereksiz kıldığını söyledi. Taş, “Bu sebeple özellikle ikinci el cep telefonu satışında, dükkanlar yüzde 18 vergi ödemektense yüzde 20 indirim yapmayı tercih ediyor” dedi. Taş, cihazların resmi olarak satılması halinde hem devletin vergi gelirinin artacağını hem de vatandaşların garantili ikinci el cihaz alabileceğini ifade etti. MOBİSAD tarafından proje ile ilgili şu ayrıntılar verildi: “Perakende ve yetkilendirilmiş servis ağı ile toplanan cihazların bakım ve onarımları yapılmış ve garantilendirilmiş bir şekilde yeniden iç ve dış piyasaya arzları mümkün olabilecektir. Yapılan tahminlerle, Proje sadece bu boyutu ile ‘0’ TL vergi geliri olan bir ticaretten devletin yılda 12,4 milyon TL vergi geliri elde etmesine, bu konuda gerekli şartlara haiz yetkilendirilmiş teknik servis ağı ile yaklaşık 800 kişinin istihdam edilmesine, tüketicinin güvenle 2.el cihaz almasına dolayısı ile yeni cihaz ithalatının kısmen de olsa düşürülmesine ve bazı ülkelerde olduğu gibi 2. el cihaz ihracatının kayıt içinde yapılmasına olanak sağlanacaktır.”

Hiç yorum yok: